DoS – Denial of Service este un atac asupra unui computer sau asupra unei rețele menit să reducă, să restricționeze sau să prevină accesarea resurselor a utilizatorilor legitimi.

Intr-un atac DoS , atacatorii “flood-ează” sistemul victimei cu cereri de servicii sau trafic pentru a supraîncărca rețeaua/computer-ul.

Atacul DoS duce la inaccesibilitatea unui anumit site web (de obicei cel al persoanei/firmei vizate) sau performanțe slabe în cadrul rețelei.

Atacurile DDoS – Distributed Denial of Service implică o multitudine de sisteme compromise care atacă o singură țintă (victima)

Pentru a lansa un atac DDoS, un atacator folosește “botnets” pentru a-și ataca victima. Ce inseamnă asta? (pe scurt bineînțeles). Un atacator folosește un virus sau malware pentru a putea infecta un sistem, transformându-l într-un “zombie”. Utilizatorul nu este conștient că sistemul lui este implicat într-un atac. Dupa ce infectează zeci/sute/mii de sisteme, atacatorului îi va fi foarte ușor să pună la pământ , o întreagă rețea.