Cum arată un atac?

 Cea mai comună metodă de atac pe care utilizatorul de rând o poate raporta este deface-ul, adică înlocuirea conținutului site-ului cu: un alt conținut ce anunță că site-ul a fost compromis, reclame, redirecționări către alte domenii etc.

Acestea nu vă pot afecta în mod direct decât dacă descarcați fișiere sau permiteți accesul la diferite funcții.

,,Deface''

Q.Cum îmi dau seama dacă dispozitiviul meu este virusat?​
Dispozitivul se mișcă încet, folosește resursele la maxim, deși nu îl folosiți, apar excesiv de multe reclame și aplicații noi fără să le instalați. Acestea sunt doar câteva ,,simptome” care pot apărea atunci când dispozitivul dumneavoastră a fost compromis. Uneori este greu chiar și pentru un specialist să observe acest lucru, dat fiind faptul că unii viruși sunt foarte ,,bine ascunși” și proiectați să nu fie detectați ușor.
Q.Cum pot depista un atac?​

Atacul  poate să fie sub multe forme, de la un website ce afișează conținut inadecvat, diferit față de cel standard, până la dispozitive care se mișcă foarte lent. De asemenea, dacă apare un mesaj de răscumpărare sau amenințare este foarte probabil să fie un atac în masă. Vă recomandăm ca la orice suspiciune să ne contactați.

Q.Calculatorul meu tocmai a fost compromis. Ce pot face?

În primul rând, închideți-l prin procedura normală, nu îl trageți din priza, nu scoateți bateria brusc. Deconectați cablul de internet și porniți calculatorul. Încercați să folosiți antivirusul dacă îl aveți instalat. Dacă nu aveți antivirus, îl tineți închis și apelați la o persoană cu cunoștinte IT sau la un soft specializat.

Cum îmi pot da seama că programul descărcat este un virus?

În primul rând, recomandăm să utilizați doar programe acreditate, cu licență, descărcate de pe website-urile oficiale. Orice alt program descărcat din altă sursă poate reprezenta un risc pentru dispozitivul dumneavoastră. Dacă acesta are o altă iconiță, un alt nume, o altă extensie, o dimensiune prea mare sau prea mică, este foarte probabil să fie un virus!