Odată cu venirea primăverii o grupare cunoscută in mediul virtual drept ”Operation Romania” a lansat atacuri tip Ddos asupra unor site-uri oficiale ale unor instituții importante din corpul politic românesc. Într-un articol anterior pe platforma noastră am amintit unele din aceste atacuri, se pare că autorii acestui atac au fost aduși în fața justiției și urmează să fie judecați pentru infracțiuni cibernetice.
DIICOT a oferit un comunicat de presă în data de 29.06.2023 prin care informează cetățenii cu privire la capturarea și aducerea în fața justiției a opt membrii care formau Operation Romania. Această presupusă grupare de hacktivism amenința oficiali români cu privire la demascarea unor fapte de corupție care îi privește.
Hacktivismul este o forma ideologica de hacker, autorii acestori tipuri de atacuri cibernetice fie urmaresc un scop ideologic asumat în cadrul grupului, fie doresc să atragă atenția altori grupări de criminalitate informatică în mediul online. În cazul de față se pare că Operation Romania face parte din categoria de hackeri ideologici care vedeau guvernul român ca pe principalul inamic, respectiv sistemul românesc care este in antagonism cu viziunile grupării asupra societății. Acuzând astfel sistemul de invățămând și politicul românesc cu diferite teorii ideologice concepute în gruparea lor.
La fiecare atac cibernetic hacktiviștii întrerupeau activitatea normală a platformelor țintă și afișau mesaje anti sistem, în care criticau sistemul românesc asumat și amenințând că sunt activi și gata să lupte pentru ideologia lor. Ceea ce putem presupune este faptul că, pe lângă ideologia asumată colectiv, gruparea își dorea să atragă și atenția din mediul online. Unul dintre suspecții din acest dosar penal care visează gruparea este cunoscut în mediul online subpseudonismul ”Mewoless”, care la rândul lui este un actor malițios, responsabil pentru mai multe atacuri asupra unori sisteme informatice românești printre care amintim Consiliul județean Cluj în mai 2021 și site-ul oficial al poliției locale Ploiești în decembrie 2020.
În atacul cibernetic asupra Consiliul județean Cluj, autorul a folosit un ransomware bloca activitatea site-ului, deblocarea constând în suma de 100$ transferată într-un cont oferit în mesajul atacatorului.
În atacul asupra site-ul oficial al poliției locale Ploiești avem mesaje anti sistem și instigarea altor hacktiviști în a se alătura cauzei. Este posibil ca acest atac să fie unul din primele atacuri care au format Operation Romania, urmând ca presupusul lor lider sa fie chiar „Mewoless”.
Conform informațiilor publice oferite de presa română atacatorii sunt ,,puști cu câteva clase care au învățat de pe youtube cum să atace cibernetic diferite site-uri”. În spatele pseudonimului Mewoless s-ar afla un tânăr pe nume Lucian L., conform Antena3, el fiind principalul resposabil pentru atacurile din Cluj și Ploiești.
Într-un video, postat pe youtube de un user pe nume ”#FREE MEOWLESS”, comunitatea de hackeri din România își exprima regretul pentru arestarea lui Meowless. Videoclipul vrea să arate faptul că Meowless ar fi fost un presupus membru respectat al comunității de hackeri din România.
Hacktivismul este o categorie periculoasă de grupare de criminalitate informatică, fiind imprevizibili și ghidați de diferite ideologii asumate, pot produce pierderi uriașe cu un atac bine gandit. Nefiind tentați de beneficiile ilicite ale atacurilor cibernetice, oricine care este contra ideologiei grupării poate deveni un inamic, respectiv o țintă a grupării. Rămâne de văzut daca DIICOT și oficiali României vor simți o ripostă din partea susținătorilor Operation Romania.