În ultima săptămână, am primit foarte multe întrebări pe [email protected] sau pe chatul dedicat de pe site referitoare la veridicitatea unor magazine. În peste 9 din 10 cazuri a fost vorba fie de magazine care vand produse contrafăcute, fie de magazine online care pretind că îți vor livra produsul dacă va fi achiziționat în prealabil cu cardul. Un alt caz foarte popular este acela în care produsul este livrat, însă odata ce dorești returnarea acestuia sau ai nevoie să beneficiezi de garanție, comerciantul nu va mai răspunde solicitarilor.
Dorim să abordăm acest subiect pentru a vă învăța cum să vă protejați de eventualele țepe din comerțul online care apar la tot pasul. Dacă vom ține cont de cateva elemente distinctive, vom putea identifica în cateva secunde dacă comerciantul respectiv dorește să vă înșele.
Pasul I
În pagina de contact a respectivului site, trebuiesc menționate în mod obligatoriu datele de contact ale comerciantului incluzând adresa, numar de telefon, email si mai ales numarul de inregistrare de la registrul comertului și/sau CUI-ul comerciantului (Codul Unic de Identificare Fiscală).
,,Potrivit legislatiei in vigoare, firmele sunt obligate sa treaca pe site-ul propriu adresa sediului social si CUI-ul, pentru a nu fi amendate cu 5000 lei. Fondatorii societatilor trebuie sa aiba in vedere aceasta prevedere legala pentru a evita sanctiunile date de organele de inspectie fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice-Agentia Nationala de Administrare Fiscala.”
Acest lucru este reglementat inclusiv din punct de vedere legal.
Mai multe despre această lege aici.
Pasul II
Dacă produsele afișate pe site au un preț mult sub prețul mediu al pieței, atunci trebuie să ne punem un semn de intrebare.
Să luam drept studiu de caz următorul scenariu: pe site-ul X am găsit o pereche de adidași la un preț de 99 de lei, redus de la 312 lei dăcă am fi să ne luăm după spusele comerciantului.
La o simpla căutare pe Google, vom găsi această pereche de adidași la un preț mediu de 450 de lei. În acest caz, este clar faptul ca produsul ori este contrafăcut ori site-ul este unul mailițios, adica poate fura datele cardului, datele personale sau nu va livra produsul.
Pasul III
Verificați data la care a fost achiziționat domeniul site-ului respectiv. Accesați http://whois.domaintools.com/ și introduceți domeniul magazinului de care sunteți interesați să aflați mai multe informații. Site-ul vă va returna o listă cu informații publice despre domeniul respectiv. Dacă domeniul are mai puțin de 1 an de când a fost achiziționat, trebuie să vă puneți un semn de intrebare. Cu cât data este mai recenta, cu atât există o probabilitate mai mare să aveți de-a face cu un site de vânzări rău intenționat.
Exemplu: La o simplă căutare pentru domeniul hackout.ro aflăm că acesta a fost achiziționat pe 02.04.2018.
Indicii
Pe lângă lucrurile deja menționate mai sus, recomandăm să fiți vigilenți și să verificați următoarele greșeli/practici pe care le puteți regăsi pe site-urile false:
- Foarte multe greșeli gramaticale
- Siglele de VISA/Mastercard puse peste tot
- Siglele partenerilor nu au link extern (când sunt apăsate nu te redirecționează nicăieri)
- Certificările menționate pe site nu există în realitate
- Secțiunea de comentarii/recenzii este dezactivată sau e doar o poză
- Site-ul nu detine certificat ssl
- Domeniul și numele site-ului sunt total diferite
- Pozele produselor sunt de o calitate foarte slabă
Va urăm shopping fericit, fără incidente și mai ales, sărbători fericite.
Echipa Hackout.ro
Echipa Hackout.ro vă stă la dispoziție în cazul în care sunteți victima unui atac cibernetic sau dacă aveți suspiciuni referitoare la un website. Mai multe detalii pe pagina de Raportare/Asistență.