Sezonul de iarnă și chilipiruri online
Odată cu începerea sezonului de iarnă, când toată lumea caută cadoul perfect, sau un loc unde să meargă de sarbatori să se relaxeze, începe și sezonul ,,țepelor” online.
Fie că vorbim despre website-uri de tip magazin online care nu livrează produsul după ce a fost achitat (sau livrează un cu totul alt produs față de cel comandat), fie că vorbim despre cazările „de nerefuzat”, care se dovedesc a fi țepe, luna decembrie este cea care aduce cel mai mult profit escrocilor, pe seama grabei și neatenției cumpărătorilor cuprinși de agitația sărbătorilor de iarnă.
Atrași de multitudinea de oferte și promoții, oamenii devin ținte sigure pentru impostori.
Cum ne putem proteja?
Echipa Hackout vă oferă câteva sfaturi de urmat atunci când achiziționați produse online:
Website-uri false
În cazul website-urilor, vă sfătuim să verificati dacă acestea au afisate datele de contact ale comerciantului, incluzând adresa, numarul de telefon, email-ul și, mai ales, numărul de înregistrare de la registrul comerțului și/sau CUI-ul comerciantului (Codul Unic de Identificare Fiscală).
Verificați data la care a fost achiziționat domeniul site-ului respectiv. Accesați http://whois.domaintools.com/ și introduceți domeniul magazinului de care sunteți interesați, pentru a afla mai multe informații. Site-ul vă va returna o listă cu informații publice despre domeniul respectiv. Dacă domeniul are mai puțin de 1 an de când a fost achiziționat, trebuie să vă puneți un semn de întrebare. Cu cât data este mai recentă, cu atât există o probabilitate mai mare să aveți de-a face cu un site de vânzări rău intenționat.
Un articol mai vechi despre magazinele false online: Magazine și Produse false pe internet? Cum recunoaștem țepele?
Cazări și anunțuri false
Când vine vorba de cazări, țineți cont că piața imobialiarelor este aliniată în această perioadă , astfel încât prețurile sunt aproximative. Dacă întâlniți o ofertă de nerefuzat, este foarte probabil să picați într-o capcană. De asemenea, dacă nu sunteți siguri de rezervarea pe care vreți să o faceți, puteți face reverse search prin Google Images, pentru a verifica autenticitatea pozelor folosite. Acum, pentru a vă scuti de această bătaie de cap și de a avea un stres în minus referitor la veridicitatea unui anunț de cazare, puteți folosi serviciile consacrate, precum Booking.com sau Airbnb.
Un articol mai vechi despre țepele de pe litoral: Scammeri de vară sau țepele din turismul românesc.
Un exemplu de website fals
Și pentru că ne dorim prin fiecare articol să creăm vizibilitate cu privire la securitate cibernetică, vă invităm să descoperiți singuri indiciile din screenshot-ul de mai jos care ne arată faptul că avem de-a face cu un website fals. (Imediat sub poză vei găsi răspunsul)
Răspunsul corect: Dacă ne uităm cu atenție la adresa url/link-ul website-ului din bara de căutare de sus, observăm că în loc de litera ,,i” avem litera ,,l”, un lucru mărunt ce poate trece rapid neobservat. În rest, website-ul este o copie fidelă a originalului, dar vă garantăm că produsele comandate de pe acest site nu vor ajunge niciodată la dvs. .
Mesaje primite de la utilizatori:
- ,,Am comandat 2 parfumuri, plata ramburs 386 lei si am primit 2 sampoane de 10 lei. Ulterior am constatat ca site-ul romanesc este fals, e-mailul si numerele de telefon inexistente. Desi site-ul este romanesc, firma este in BG, drept urmare ANPC nu te poate ajuta, firma de curierat nu a blocat tranzactia, desi am raportat incidentul in maxim 30 minute de la livrare. Iar la Politie dureaza investigatiile, timp in care site-ul continua sa aiba activitate.”
- ,,Am comandat o pereche de pantofi sport, am primit un portofel chinezesc ordinar. Am platit 580, 14lei, am primit o panarama de 10 lei.”
- ,,Am comandat un produs, dar au trimis altceva ( fake), nu răspund la niciun mesaj si au retras produsele de pe site.”
- ,,Salutare! Am vrut sa iau o pereche de Nike si am dat comanda pe unul din site urile mentionate mai sus. Le am trecut pe toate 3 pt ca cred cu tarie ca sunt falsuri toate, nu au contact, detalii, adresa sau vreo informatie despre sau vreo legatura cu Nike si site ul oficial, din graba am facut o greseala si am pierdut niste bani, am efectuat plata online cu cardul, si totul a fost suspect din momentul in care mi au luat banii, nu am primit nici un email, de 3 saptamani incerc sa dau de ei prin „formularul” de contact care nu are nici un rol, nu au nici un fel de alta modalitate de ai contacta, spre deosebire de cum este pe site ul oficial Nike…in rest nu exista nici un site Nike Romania sau orice de genul acesta, iar aplicatia de banking pe telefon, la plati, imi arata ca cei 447 de lei sau dus catre ECHOBAYDESIGN. Am cautat pe internet si este o companie inregistrata undeva prin SUA, Washington sau ceva de genu….nici o treaba cu Nike! Este greseala mea, dar am vrut sa raportez site urile in speranta ca nu vor pati si altfel lafel…pt ca nu mai am speranta ca voi recupera banii vreodata. Va multumesc, o zi frumoasa! „