Vacanța mult visată vs o țeapă #românească
Cu ocazia vacanței de vară, turiștii străini, precum și cei locali se pregătesc de o perioadă de relaxare, fie la mare sau la munte sau de ce nu, la festivalurile ce au loc în România în acestă perioadă. Probabil unul dintre cei mai dificili pași în planificarea vacanței îl constituie cazarea. Desigur varianta cea mai simplă și de încredere ar fi să folosim servicii ce și-au câștigat notorietatea precum Booking.com sau Airbnb, însă și aici pot apărea unele complicații. În cele ce urmează vă vom detalia pe larg în ce constau acestea.
În ultima perioadă am primit mai multe raportări din partea voastră în care ne povestiți că ați fost victima unei înșelăciuni pe internet în momentul în care ați achitat avansul pentru cazare sau în cazurile mai grave, cazarea integrală. E important să distingem anunțurile false de cele adevărate deoarece “suntem prea săraci pentru a ne permite o cazare ieftină” și să putem evita pe viitor astfel de cazuri. Dacă vom ține cont de câțiva pași simpli veți vedea că putem identifica anunțurile false aproape instant. De la început, trebuie să priviți orice anunț cu o mică doză de scepticism, mai ales pe cele postate în afara serviciilor mai sus menționate.
În cele ce urmează vă vom prezenta două studii de caz pentru a vedea cum oprerează acești scammeri și mai ales cum îi puteți identifica.
Studiu de caz #1
În cele ce urmează vă vom prezenta cazul unui utilizator al siteului Hackout.ro. Acesta a identificat o ofertă de cazare prin intermediul Olx.ro. Atras desigur de prețul foarte bun pentru această perioada dar și de facilitățile oferite în acel preț, acesta a picat în plasa unei capcane întinse de acești scammeri.
Oferta cu pricina arată in felul următor:
Considerăm că următoarele poze nu sunt relevante, însă dacă sunteți curioși, puteți vedea întregul anunț aici.
Prețul pentru acest apartament pentru o noapte de cazare în Mamaia era de 190 de lei. Evident, un preț mult sub prețul pieței din această perioadă. Cel mai simplu pas de urmat era ca victima să verifice veridicitatea imaginilor anunțului. Cu un simplu reverse searching pe imagine prin intermediul Google Images, am fi aflat că aceași imagine mai apare pe siteul crown-studio.ro dar și pe luxapartments.ro, ambele locații cu sediul în București, nicidecum în Mamaia.
Este de la sine înțeles deja de unde au fost furate fotografiile. În acest caz, este evident pentru orice utilizator de internet că anuntul de cazare nu este real și este postat de un scammer.
De asemenea, trebuie să țineți cont că piața imobialiarelor in această perioadă este aliniată, astfel încât prețurile sunt aproximative. Dacă întalniți o ofertă de nerefuzat, este foarte probabil să picați într-o capcană.
Una dintre măsurile imediate pe care trebuie să le luați în acest caz este desigur, depunerea la Poliție a unei plângeri penale în care se detaliați modul în care ați fost înșelați. În viitorul apropiat, vom adăuga formulare tipizate pentru a ușura acest proces.
Studiu de caz #2
Acesta este un caz real ce ni s-a întâmplat chiar nouă, însa, din fericire, ne-am dat seama de falsitatea anunțului și am anunțat administratorii siteului Olx.ro să intervină în acest fenomen și să ceară mai multe date personale când sunt postate astfel de anunțuri ce implică sume mari.
Totul a pornit în toamna anului trecut când ne-am interesat de vilă/cabană pentru revelion. Găsisem un anunț care ni se părea foarte atractiv, mai ales din punctul de vedere al prețului. Interesați fiind, am cerut mai multe detalii cu scopul de a verifica autenticitatea anunțului.
Construcția vilei dar și peisajul nu păreau a fi din România, cel puțin la prima vedere, așa că am verificat dacă imaginea din anunț este autentică. La un reverse search prin Google Images, am identificat aceași vilă pe luxuryretreats.com, vila fiind de fapt din Alpii francezi.
Din nou, intețiile presupusului proprietar erau clare și ne-am orientat spre altă ofertă de cazare.
Sfaturile noastre
Acum, pentru a vă scuti de această bataie de cap și de a avea un stres în minus referitor la veridicitatea unui anunț de cazare, puteți folosi serviciile mai consacrate precum Booking.com și Airbnb.
Totuși, Airbnb este o platformă mai deschisă, astfel că oricine își poate deschide un cont în cateva minute. Trebuie doar să țineți cont de câțiva pași atunci când faceți o rezervare prin intermediul Airbnb:
- uitați-vă la recenziile locației respective și asigurați-vă că descriu același loc cu cel pe care doriți să-l închiriați;
- dacă în anunț este specificat să contactați gazda în afara serviciului Airbnb, nu faceți acest lucru deoarece este un scam des întâlnit;
- dacă o ofertă de cazare arată prea bine ca să fie adevarată ( ex: penthouse la un preț mic ) cel mai probabil este o țeapă;
- în cazul în care folosiți alte platforme cereți proprietarului factură sau un document prin care să fie identificabil (buletin, datele firmei etc);
- nu depuneți avansul până când nu sunteți sigur de legitimitatea anunțului;
- folosiți instrumente precum Google Image Reverse Search pentru a proba pozele din anunț.
Sursa
Tocmai ce am vorbit despre ofertele prea bune pentru a fi adevărate și care trebuiesc evitate, dar ce ne facem atunci când suntem ofertați?
Scammerii pot găsi mailul dvs. în diferite breșe de securitate și vă pot trimite ofertele false pe acel mail, multe dintre acele oferte putând fi chiar viruși, asa că vă recomandăm să NU deschideți mailurile primite de la persoane necunoscute. Din fericire, Hackout.ro vă pune la dispoziție pagina Verifică pentru a vă asigura că mailul dvs. nu este expus către potențialii atacatori. În cazul în care mailul apare ca fiind descoperit într-o breșă de securitate, vă recomandăm să vă schimbați parola cât mai urgent posibil, pentru a preîntampina eventualele atacuri.
Echipa Hackout.ro vă urează vacanță placută și vă îndeamnă să fiți vigilenți în mediul online.