Mesaj de la hacker: “După cum ați observat, v-am trimis un e-mail din contul dvs…”

Mesaj de la hacker: “După cum ați observat, v-am trimis un e-mail din contul dvs…”

Ultima actualizare: 27.02.2020

În ultima perioadă am fost asaltați de mesaje pe Hackout.ro de la diferite persoane care primesc emailuri de spam cu subiectul următor: “Dispozitivul dvs. poate fi blocat de intrusi. Urmați instrucțiunile de securitate”.

Conținutul emailul este următorul:

“Spam primim cu toții, ce este așa special de data asta?”

De data aceasta, destinatarii primesc un email ce pare a fi trimis de pe propria adresă de email.

Acest lucru stârnește panica în rândul multor utilizatori de internet, atacatorul făcându-i să creadă că au contul compromis. În realitate, hackerul folosește o metodă de spoofing a emailul. De fapt, mailul este trimis de altă entitate, însa doar apare ca fiind trimis de pe același cont de email.

Pe de altă parte, putem remarca maniera în care textul de mai sus este scris. Se pot observa cu ușurință greșelile gramaticale și asemanarea cu un text din limba engleză tradus prin intermediul Google Translate.

Ce rămâne de făcut?

Vă recomandăm ferm să stergeți respectivul mail și să ignorați astfel de mailuri pe viitor. Datorită mesajului generic, unii dintre utilizatori pot fi prinsi in capcană fac plata în contul de BTC oferit de către atacator.

Mailul în cauză și multe altele de acest gen reprezintă un SPAM. Aceste mailuri, de cele mai multe ori cu scop comercial, sunt trimise în masă de către comercianți pentru a-și promova produsele. De această dată, avem parte de un spam mai agresiv, ce induce utilizatorilor ideea că email-ul lor a fost compromis.  

De unde au facut rost atacatorii de adresa mea de email?

De cele mai multe ori când vă înscrieți pe o platformă, vi se solicită emailul ca metodă principală de recunoaștere. În mod normal, aceste adrese de email trebuiesc păstrate confidențiale, însă există un adevarat  business în care adresa dvs. de email este vândută mai departe la un preț derizoriu și brusc sunteți victima unor astfel de mesaje de tip SPAM.

Poți verifica dacă adresa ta de email a fost compromisă în una dintre leakurile majore de date din ultimii ani accesând secțiunea Verifică a Hackout.

UPDATE: 27.02.2020

UPDATE: Se pare că un nou val al aceluiași tip de email de spam este în desfășurare.

Până în acest moment, au fost raportate către noi peste 250+ de raportări ce conțin identic mesajul de mai jos.

Subiectul pentru noul email este: Verificați integritatea datelor dvs. (conform serviciului de securitate, contul dvs. a fost hacked)

In continuare, redam subiectul noului email de spam. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Despre autor

Discuții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place securitate cibernetică?

Intră în comunitatea Hackout de pe Discord și inițiază discuții cu alți pasionați de cybersecurity. Aici postăm toate informațiile despre evenimente, CTFs, știri, joburi etc.