Oțelărie din Iran incendiată de la distanță de o grupare de hackeri

Oțelărie din Iran incendiată de la distanță de o grupare de hackeri

Deși se întâmplă foarte rar ca niște hackeri care operează în lumea digitală să provoace daune în lumea fizică, pe 27 iunie 2022 o grupare de hackeri numită Predatory Sparrow a atacat o oțelărie din Iran, rezultând un incediu.

Aceștia au lansat și un clip video. Acesta pare să fie o înregistrare CCTV a incidentului, care arată muncitorii din fabrică părăsind o parte a fabricii înainte ca o mașinărie (controlată de la distanță de hackeri) să scape de sub control și să ia foc.

Predatory Sparrow, cunoscută și sub numele său persan, Gonjeshke Darande, a spus că acesta a fost unul dintre cele trei atacuri pe care le-a efectuat împotriva producătorilor de oțel iranieni pe data de 27 iunie, ca răspuns la actele de „agresiune” comise de Republica Islamică. De asemenea, grupul a început să partajeze gigabytes de date pe care pretinde că le-a furat de la companii, inclusiv e-mailuri confidențiale.

Pe pagina sa de Telegram, Predatory Sparrow a postat: „Aceste companii sunt supuse sancțiunilor internaționale și își continuă activitatea în ciuda restricțiilor. Atacurile cibernetice au fost efectuate cu atenție pentru a proteja indivizii nevinovați”. În mod clar hackerii știau că pot pune vieți în pericol, dar se pare că s-au asigurat că acea parte a fabricii să fie goală înainte de a lansa atacul.

Alte exemple de atacuri ce au vizat în trecut sisteme de tip SCADA:

  • Stuxnet – în 2010, Stuxnet a fost unul dintre cele mai complexe programe malware cunoscute. A infectat rețelele sistemelor de control și se presupune că a deteriorat până la o cincime din centrifugele nucleare din Iran;
  • Night Dragon – o serie de tactici, tehnici și proceduri (TTP) utilizate într-o serie de atacuri cibernetice coordonate, secrete și direcționate, făcute publice în 2010. Aceste atacuri au vizat companii globale de petrol, energie și petrochimie.

Surse:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Despre autor

Discuții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place securitate cibernetică?

Intră în comunitatea Hackout de pe Discord și inițiază discuții cu alți pasionați de cybersecurity. Aici postăm toate informațiile despre evenimente, CTFs, știri, joburi etc.