Escrocheriile prin SMS care promit job-uri de mii de euro

Escrocheriile prin SMS care promit job-uri de mii de euro

Acest atac a fost  inclus în trendințele atacurilor cibernetice pentru perioada Martie – Mai 2022

Începând cu luna februarie 2022, mai multe persoane ne-au raportat că au primit mesaje de la numere pe care nu le aveau în agendă, referitor la posibilități de angajare pe sume atrăgătoare de bani.

Mesajele nu erau semnate în numele unei agenții de recrutare sau de marketing și păreau a fi trimise folosind numere de telefon pre-pay (găsiți la finalul articolului lista cu numerele de telefon semnalate).

Mesajele folosite sunt foarte scurte și la obiect. Scopul lor este acela de a te convinge că ai fost selectat sau că ai șansa să lucrezi part-time, de acasă, sau să fii chiar liderul unei echipe în schimbul unei remunerații de câteva mii de euro. Mesajele sunt pline de  greșeli de ortografie și chiar pot fi lipsite de sens.

Noi, echipa Hackout.ro, am investigat acest posibil SCAM transmis prin intermediul SMS-urilor. Am contactat prin Whatsapp (așa cum ne este indicat în mesaj) această presupusă ,,companie de resurse umane”.

Greșelile gramaticale și de sens au fost prezente și în conversația de pe Whatsapp, dar am să continuăm către platforma indicată.

Platforma prezintă toate indiciile care ne arată faptul că este un SCAM, o escrocherie. Designul foarte stângaci, link-urile invalide, titlul pus cu litere mici, placeholderele incorecte și chiar și lipsa spațiului dintre fraze ne arată lipsa atenției la detalii și graba cu care această platformă, evident falsă, a fost realizată.

Putem vedea în ultima captură de ecran atașată  faptul că suntem puși să efectuăm diferite task-uri: să vizităm și să apreciem diferite videoclipuri de pe TikTok, Youtube, să apreciem postări pe Facebook etc.

Pentru fiecare task completat și validat, vom primi o sumă modică, având nevoie de câteva zeci de ore pentru a câștiga undeva aproape de 10 dolari.

Înțelegem însă de ce persoanele care vor să ne atragă în acest sistem sunt dispuse să contacteze persoane și să le îndrume:

 • Procent din câștigul utilizatorilor se duce către persoana care l-a invitat în aplicație, similar sistemelor de profit-share sau refferal;
 • O altă ipoteză, care stă și la baza funcționării acestui sistem, este faptul că alte persoane, prin intermediul altor aplicații, plătesc diferite sume de bani pentru a primi vizionări, aprecieri etc.

Concluzia

Aceste mesaje SMS fac parte din cadrul unei campanii care dorește să aducă utilizatori pe platforma de taskuri, promite o remunerație imposibil de realizat și  se folosește de operatori plătiți prin sistem de comisionare/afiliere.

Recomandăm ferm să nu cădeți în aceste plase, nu furnizați date sensibile sau personale, nu vă înscrieți pe aceste platforme folosind numerele de telefon si email-urile reale.

Numere de telefon raportate de către utlizatori:

 • 0721542530
 • 0722785826
 • 0721352771
 • 0727476052
 • 0724785053
 • 0732480129
 • 0732479971
 • 0734348182

Recomandăm blocarea acestor numere de telefon, iar în cazul în care ați primit un SMS similar de la un număr care nu se află în lista noastra, puteți să îl raportați folosind secțunea de raportare de pe Hackout.ro.

Telefon suspect

Escrocherii prin telefon, link-uri suspecte primite prin SMS, WhatsApp

Variante de mesaje primite de către utilizatorii noștrii:

 • „Buna, ati fost selectat pentru un job part-time/full-time. mai mult de 1200 de zile. accepta acest post vacant pe [whatsapp-scammer]”
 • „Sunt HR si compania mea are nevoie de un lider de echipa. . Zilnic pana la 2ooo. [whatsapp-scammer]”
 • „Esti selectat pentru oferta de munca Lucru de acasa. primiti-va salariul zilnic 28888. Oricine de peste 23 de ani poate face. WA [whatsapp-scammer]”
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Despre autor

Discuții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raportează un telefon

Raportează escrocherii prin telefon, link-uri suspecte primite prin SMS, WhatsApp

Îți place securitate cibernetică?

Intră în comunitatea Hackout de pe Discord și inițiază discuții cu alți pasionați de cybersecurity. Aici postăm toate informațiile despre evenimente, CTFs, știri, joburi etc.